Дискусия “Висшето образование, програма “Еразъм”, студентски бригади”

Тъй като често ни задават въпроси относно висшето образование, студентските бригади и какво е това “Еразъм” , ние решихме да спретнем една среща, за да разгледаме точно тези въпроси. За целта извикахме двама младежи, които решиха да споделят с нас своите приключения и опит зад граница, и които не само са добре запознати с темите, но и са членове на международната студентска организация AIESEC във Велико Търново.

Първият младеж е Стефан Желев, който родом е от любимото ни Дряново 🙂 В момента завършва следването си във ВТУ, специалност “Психология”.

10171738_799618813463672_6339165057405932851_n

Вторият човек е една млада дама, която е следвала “Право” три години, но после е решила, че това не е нещото, с което иска да се занимава. В момента, Боряна Карова е трети курс, също във ВТУ, специалност “Приложна лингвистика – английски и френски език”

11057219_799618810130339_7010122387126809577_n

Срещата се проведе на 16.03.2015г. /понеделник/ от 16:00ч. в СОУ “Максим Райкович” – Дряново. Присъстваха ученици от X, XI, XII клас, както от Дряново, така и от Габрово.

Започнахме срещата като първо се запознахме и обсъдихме кой какво мисли да следва след като завърши XII клас. Трябва да ви признаем, че специалностите, които изброиха бяха много интересни. Ще споменем само някои от тях: “Ядрена физика” , “Графичен дизайн” , “Английска филология” и т.н. След като всички си казаха каквото им е на сърцето, д-р Олег Асенов каза: “Слушам ви и си казвам, че надежда има!” 🙂

Срещата продължи с разказите на Стефан за неговата първа студентска бригада, която е била през лятото на 2012 година в “Hard Rock Café”, Niagara Falls; и с откровенията на Боряна, която през лятото на 2014 е участвала в една от програмите, които организацията предлага – „Гражданин на света”, или именно доброволческата програма, като е живяла 6 седмици в Италия с цел културен обмен и е работила в смесена детска занималня с деца на възраст между 3 и 12 години.

Няма как да ти е скучно, когато някой толкова увлекателно ти разказва за живота на хората в другите страни и как самият той е живял там, за няколко месеца. Беше интересно, полезно, а смехът беше в големи дози 😀

По време на срещата се задаваха много въпроси относно студентските бригади и програмата “Еразъм” – как стават нещата, какво представлява интервюто, дати за кандидатстване и още много други, на които Стефан и Боряна отговориха.

В края на дискусията, бяха раздадени анкети, на които всички бяха отбелязали, че срещата наистина им е била много интересна и полезна за в бъдеще. 🙂

Благодарим на СОУ “Максим Райкович” за съдействието и гостоприемството 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s