Нов проект: Покрив, ограда и осветление за Релефната карта

penchochukov4

Релефната карта след последното и обновяване през 2013 година.


Приятели, време е да ви представим поредният ни проект, този път отново в сферата на подобряване на градските пространства в Дряново и съхраняване на символите на града. През изминалите два месеца работихме по идеята да изградим:

  • покривна конструкция;
  • нова ограда;
  • осветление

на Релефната карта.

Обичта ни към това емблематично за града ни място не е тайна. Затова и един от първите проекти, които реализирахме през 2013 година (когато възобновихме МОГА Дряново), бе “Съживяването на България” – цялостно реставриране на Релефната карта.

Още тогава, в процеса на работа си говорихме, че за да има по-дълъг живот картата, трябва да бъде закрита с покрив. В противен случай на всеки 2-3 години, ще трябва тя да бъде пребоядисвана, измазвана и прочие. Така и се случва, към момента Картата отново има нужда от пребоядисване. Горната снимка е отпреди 3 години, днес картата далеч не изглежда толкова бляскаво.

Покривната конструкция ще предпази обекта от капризите на времето, ще го направи подходящ за разглеждане по всяко време на годината и ще намали драстично разходите за обновяване, тъй като това ще е нужно много по-рядко.

А освен от покрив и пребоядисване, категорично сме убедени, че има нужда и от нова ограда. Сегашната е относително нова, тя бе монтирана през 2013 година, като част от обновяването на централната градска част на Дряново. Още тогава обаче беше ясно, че новата ограда няма да издържи, а естетическите й качества са твърде спорни. Такъв тип парапети се използват за интериорни работи – стълбища, вътрешни парапети. Те нямат нито здравината, нито вида да изпълняват функцията, с която тази ограда е натоварена днес. Затова в проекта сме предвидили нова, стабилна ограда, с орнаменти от ковано желязо.

Благодарение на новия инструмент за финансиране на граждански проекти към Община Дряново – Обществен форум, имаме възможност да кандидатстваме за средства. Максималния им размер е 3 000 лв. Те не са достатъчно, но ще покрият основната част от работата, която предвиждаме, ако проектът ни бъде одобрен. Останалите средства, набавихме от хора и фирми, които също като нас обичат Дряново и не само на думи, но и на дела подкрепят добрите каузи.

ПРОЕКТЪТ

rk variant kobilica

Покривната конструкция и оградата, които предлагаме да бъдат изградени са по проект на столичното архитектурно студио MIO Design, който беше изработен безплатно и дарен на организацията ни. Освен представения схематично проект, от студиото бяха разработили и още две версии: Сецеион и Класически:

Ние от МОГА – Дряново категорично се обединихме около вариант „Кобилица“, който смятаме, че се вписва най-добре в културния облик на града. Архитектурният план е съобразен с наследството от уста Колю Фичето и по един съвременен начин го интерпретира.

Конструкцията, която предлагаме да бъде изградена, ще бъде изработена от следните материали – метални профили, орнаменти от ковано желязо и поликарбонатни плоскости.

Този тип покриви е достатъчно здрав и дълголетен, за да предпазва картата от дъжд и сняг, а новата ограда, която предвиждаме, ще бъде по-висока, по-плътна и по-здрава от сегашната, така че да ограничи максимално достъпа на хора и животни вътре в обекта.

Използването на поликарбонатни плоскости е умишлено – те са леки, здрави и имат прозрачност, което ще позволи на картата да бъде добре осветена от слънчевата светлина през деня. Това е важно, защото ще позволи снимането на картата от различни ъгли, а това пък ще повиши нейната популярност.

След като бъде изграден покривът, както през 2013 година, доброволците ни ще се заемат с пребоядисването на картата. 

Смятаме, че предложеният проект ще повиши не само функционалните качества на обекта, но и ще допринесе за по-добрата естетика на парка в двора на СОУ „Максим Райкович“.

Осветлението пък ще направи така, че Картата ще бъде атрактивна не само през деня, а и през нощта. То ще бъде дарено от фирма Ultralux. На практика ще бъдат монтирани 6 LED прожектора, с мощност по 20W всеки.

Количествено-стойностната сметка е разработена от фирма „Олимпс” ЕООД, гр. Дряново, ул. “Шипка” 41, която ще бъде и изпълнител на проекта.

Фирмата ще дари труда за строително монтажните дейности, затова и се спряхме на нея.

Трудът по възстановяването на самата карта ще бъде дарен от доброволци на сдружението ни.

СТАТУС НА ПРОЕКТА: Подаден към Обществен форум, предстои разглеждането му и гласуване


ОБЩА СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА:

4570 лв.


СПОНСОРИТЕ

Освен средствата, които се надяваме да бъдат осигурени от Обществен форум, няколко фирми, организации и частни лица се ангажираха с финансова подкрепа, за да покрием целия бюджет:

Обществен форум

1bike ООД

Дестинация Дряново

Детелина Кьосова – общински съветник

Олимпс ЕООД

Ultralux

MioDesign

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s