Ето защо оттегляме проекта за Релефната карта

Приятели, обръщаме се към вас с важно съобщение относно проекта ни за покрив на Релефната карта.

Знаете колко много значи за нас този обект и силно вярваме, че с усилията, които положихме за неговото възстановяване, сме убедили и най-големите скептици.

Уважаваме безкрайно труда на Бонка Тихова, създател на картата и винаги сме имали предвид нейния завет, когато сме подхождали към този изключителен обект, не само за Дряново, но и за цялата ни страна.

Затова и когато изготвихме проекта за покрив, преди той да бъде гласуван на Обществен форум, решихме да го пуснем във фейсбук групата на Дряново, за да предвизвикаме и обществено обсъждане.

И както се случва обикновено, във фейсбук проектът бе подкрепен еднозначно от лайкове и коментари. Имаше и критики, разбира се, но те бяха точно две и доста подробно обяснихме какво, как и защо го правим.

Това, което се случи на Обществен форум обаче беше изненада за нас.

Първо, проектът беше одобрен за финансиране, но буквално хвана последния влак. Той бе класиран 8-ми от общо 10 проекта и мина на ръба. След него, на 9-то място остана проекта на ПГИ „Рачо Стоянов“ за ремонтиране на спортната площадка пред училището.

За нас това беше истинска изненада и си даваме сметка, че докато във фейсбук проектът срещна голямо одобрение, извън дигиталното пространство той далеч не предизвика такъв ентусиазъм, визираме сесията на Обществен форум от 27 септември. А Релефната карта е емблема на Дряново и ние не бихме си позволили да направим каквото и да е, без реална, широка обществена подкрепа.

Второ, проектът ни беше разкритикуван лично от кмета на град Дряново, който по време на сесията на Обществения форум заяви, че не иска да бъде запомнен като кметът, който е реализирал естетически спорен проект за покрив на Релефната карта. Г-н Семов беше пределно ясен и категоричен, че неговата подкрепа този проект би получил единствено и само, ако бъде направен така, че да може покривната конструкция да се разглобява през лятото и монтира само за зимата.

В качеството си на градоначалник, г-н Семов е изразител на волята на дряновци. Ние нямаме намерение да се изправяме срещу дряновци, нито да му създаваме лош исторически образ.

Също така, категорично не сме съгласни с идеята покривът да може да се разглобява и сглобява. Нужда от покрив има и през топлите месеци (и тогава има валежи, градушки, а проблем е и силното слънчево лъчение), а усилията и средствата се обезмислят, ако покривът ще седи само през 3-4 месеца от годината.

Освен това ни е трудно да повярваме, че ще има хора, които да вършат тази работа, след като от години няма желаещи дори да почистват големите боклуци от Релефната карта. Проблем е и преработката на проекта – нашият бе изработен безвъзмездно от софийското архитектурно студио MIODESIGN и би било неуместно да злоупотребим с тяхната добронамереност, ангажирайки ги отново.

Вследствие на тези важни условия, единодушно решихме да се откажем от реализирането на проекта.

Това, което ще направим е пребоядисване на картата, за да си възвърне блясъка отново. Но поради честите дъждове, няма как да извършим това сега. Качественото пребоядисване отнема минимум 2 седмици труд, изисква сухо време и затова, ако Община Дряново ни позволи, ще я пребоядисаме отново в първите летни месеци на 2017-та. Пребоядисването ще извършим с наши лични средства и частни дарения, така както и досега сме реализирали големите си проекти. Така, както и за в бъдеще ще продължим да работим.

По отношение на покрива на картата, предоставяме свободно на Община Дряново нашия проект и ще се радваме, ако те изградят покрив над Релефната карта, без значение дали е съобразен с нашето предложение или не. Знаем, че имат финансовата възможност, както и експертния потенциал да го направят.

Също така, бихме искали да изразим подкрепата си за проекта, който бе класиран веднага след нас. Смятаме, че образованието трябва да бъде приоритет в Дряново и затова категорично заявяваме, че ще бъдем наистина щастливи, ако проектът на ПГИ „Рачо Стоянов“ получи финансиране вместо нас и бъде реализиран.

Извиняваме се на всички, които очакваха проекта ни да бъде осъществен, но сме убедени, че решението ни е единствено от полза за дряновци. Защото в сдружение МОГА никога не сме работили само за себе си, а сме се старали да правим Дряново по-добро място за всички, които искат да живеят тук.

 

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s