Менторска програма “Голямото надъхване”

“Голямото надъхване” е първата по рода си менторска програма за извънкласно, неформално обучение на младежите от дряновските училища. Тя се реализира съвместно от “МОГА Дряново” и “Дестинация Дряново“.

Казано най-просто, ние искаме да срещаме очи в очи дряновските ученици с вече успели хора, в различни сектори, с различен житейски път, с различна философия. За да им покажем, че откъде тръгват има значение, но много по-голямо значение има какви мечти имат и колко силно са готови да се борят за тях.

Как се случва всичко?

Две съботи в месеца, на предварително уговорена локация и в предварително уговорен час ще ни гостуват нашите ментори. Всички ученици от Дряново, а и от съседните градове също, могат да дойдат и свободно да изслушат разказа на нашите ментори.

Менторите ще трябва да се вместят между 30 минути и 1 час, за да опишат откъде са тръгнали, защо правят това, което правят и каква е тяхната лична рецепта за успех. Ще разказват любопитни случки от живота си, ще споделят своята житейска философия.

Понякога ще има предварително зададени теми, понякога ще си говорим повече за личните качества, които те правят по-добър, а друг път ще говорим за това как да създадеш бизнес от нулата или пък да развиеш своя артистичен талант.

Единственото сигурно в разговорите ни ще бъде непринудения тон и липсата на дистанция между ментор и ученици.

След края на менторския разказ ще е време за въпроси, отговори и лични разговори.

Защо го правим?

Защото смятаме, че в българското образование има вакум откъм вдъхновение и инструменти за справяне с живота. Дряново не прави изключение, въпреки страхотните учители, с които разполагат двете ни училища. Знаем, че учителите водят битка веднъж с времето, за да бъдат винаги в час с новото и да разбират днешните младежи. Но втори път водят битка и със системата, която трябва да им дава инструментите те да работят с лекота. Казано иначе, учителите днес са художници с вързани ръце.

Смятаме, че нашата менторска програма ще успее частично да запълни точно този вакум. Ще вдъхнови учениците да бъдат по-амбициозни, да работят повече и да изискват повече.

И второ, правим го защото опитът ни показа, че сме на правилен път. Краткият IT курс, който направихме в рамката на първия срок на миналата учебна година и няколкото срещи с професионални фотографи дадоха своя бърз резултат. Не само част от учениците вече се занимават с това (някои дори професионално), но всички те бяха вдъхновени, идваха с огромно желание и полагаха усилия.

Какво ни коства?

Коства ни време, усилия и малко средства. А това е най-малкото, което можем да дадем на нашия малък, прекрасен град, който безмерно обичаме и в който искаме и нашите деца един ден да живеят щастливо.

Как можете да ни помогнете?

Първо, споделяйте информация с вашите приятели за менторската програма. Популярността на тази кауза е важна, защото програмата не ограничена само за дряновски деца – тя е отворена към всички, които искат да присъстват.

Второ, ако имате идея как да я подобрим, не пазете идеята за себе си 🙂 Споделете ни я! Знаете къде да ни намерите:

 

А ето и календарът с менторите за сезон 2015/2016.

Advertisement