Дядо Коледа донесе обувки, подаръци, топлина, храна и внимание на децата от Гостилица

11

Когато преди два месеца направихме скромно дарение от две торби с учебни пособия и през ум не ни минаваше, че стигнем до тук.

Днес е 26 декември, Коледа и ако имаше най-голям подарък за нас, това бяха усмивките на децата, които зарадвахме.

И спокойствието. Спокойни сме, защото знаем, че са получили най-основното, за да са здрави и за да учат.

За тези, които четат това извън контекста на случващото се около нас в последния месец, уточняваме – кампанията за събиране на подаръци и обувки за децата от ОУ “Васил Априлов” в с. Гостилица, вече приключи. И приключи повече от успешно.
Събраните подаръци са над 500 до момента. От тях 50 бяха отделени за децата в Гостилица. Другите бяха разпределени или предстои да бъдат разпределени за други нуждаещи се деца.

Подаръците са символ на Коледа и карат очите на децата да светят. Но в нашата лична йерархия не са най-важното за успеха на кампанията, макар и да дойдоха толкова много.

По-важното е, че вследствие на широкия отзвук дойде спонсор, който подсигури отоплението на училището за целия сезон.

По-важно е, че благодарение на добрите сърца на хората от Студентски ансамбъл “Зорница” и техния предколеден концерт, децата сега имат топли зимни обувки на краката си.

По-важно е, че всяко дете разполага с четка и паста за зъби за месеци напред.
По-важно е, че училището е подсигурено с учебни пособия, помагала и всякакви подобни материали за цялата учебна година.

По-важно е, че запасихме училището с килограми храна, които направиха празничните дни по-вкусни и питателни за децата.

Затова, преди два месеца, когато след първото си посещение в училището се връщахме обратно към Дряново, в колата бяхме увесили носове и се чудехме какво да направим, за да облекчим поне малко живота на тези деца. И през ум не ни минаваше, че ще се случи всичко това.

А какво се случи може да видите във видеото тук: Коледа за забравените деца – децата от Гостилица from MOGA Dryanovo on Vimeo.

Но, когато ти подаде ръка силен партньор като Националната Асоциация за Приемна Грижа, нещата стават различни. Когато откликнат хора като Ансамбъл “Зорница”, мисията е по-лесно постижима. И когато се раздадеш максимално, нещата се получават.

Всички положихме огромни усилия. От НАПГ впрегнаха всички контакти и познанства, информационни канали, за да популяризират кампанията. От Ансамбъл “Зорница” пък решиха да направят дарителска кампания на тазгодишния си предколеден концерт и изцяло благодарение на тях събрахме средствата за обувките. Освен това дойдоха до с. Гостилица, пременени като Дядо Коледа и целия му антуражи близо два часа искрено забавляваха децата. А ние вложихме цялото си свободно време и енергия в прибирането на подаръците, сортирането им, описването и съответно доставянето до всяко нуждаещо се дете.

И всичко си струваше, защото за пореден път видяхме простата истина, която прави живота ни смислен и щастлив – в България е пълно с добри хора. Пълно е! И всички искат да живеят на по-добро място. Предостави им ясен и лесен начин да го направят и хората ще го направят. Ще направят страната ни по-добра. Защото не ние направихме подаръците, не ние зарадвахме децата – вие го направихте. Ние бяхме само посредници.

От това по-хубав коледен подарък, здраве му кажи!

На всички наши доброволци, които се включиха и работиха дни на ред до след полунощ, изказваме нашата безкрайна благодарност. Вие сте кръвта на МОГА и без вас ние не можем нищо.

Видео: Коледа за забравените деца – децата от Гостилица from MOGA Dryanovo on Vimeo.

Ето и снимки:

Очаквайте в следващите дни:

Списък на всички институции, работещи с деца и получили подаръци.

Списък на всички дарители.

Списък с всички приемо-предавателни протоколи.

Leave a comment