МОГА за Radio 1 Холандия

radio1cover

Преди време на гости ни беше Hellen Kooijman от холандското Radio 1. Тя ни дойде на гости и беше част от първата ни инициатива за децата от училището в с. Гостилица. Тогава занесохме няколко пакета с училищни принадлежности и малко вафли, за да подсладим деня на децата там. После научихме, че се нуждаят от лекарства и обувки и направихме кампания за това. Събрахме лекарствата, обувките обаче успяхме да закупим едва сега, с кампанията, която направихме с НАПГ.

Но да се върнем на историята с Hellen. Тя е от тези ценни хора, които са обиколили света и са добили знанието, което им позволява да умеят да разбират процесите и проблемите под тяхната повърхност. Да анализират преди да съдят. Тя беше перфектно запозната със ситуацията в България, защото години е живяла тук и за нея не бяха чужди проблемите на града ни. Затова не ѝ спестихме нищо в разказа си.

Hellen Kooijman

Не ни разбирайте погрешно. Не сме мрънкали колко е зле тук, как няма поминък и всички бягат, как кошкарските кражби са ежедневие и прочие. Първо, нескоромно но факт, ние не мрънкаме. Второ, според нас проблемите на града далеч не са тези очевидни повърхностни дефекти, те са по-дълбоки. И трето, ние знаем решенията на проблемите и с малки стъпки, понякога с доста шум, се опитваме да поправяме дълбоко счупеното. За това ѝ разказвахме най-много. Какво искаме да се промени тук, как да го променим и най-важното – как да го направим, без да се замесваме в политиката.

Още с идването си, Hellen беше искрена и каза, че иска да прави проучване за тези млади хора в страната, които искат промяна, без да се намесват в политиката. Интересуваше се от протестите, от това кой стои зад хора като нас, защо правим това, което правим.

Интервюто с нас вече е факт, може да го чуете в линка отдолу. Разбира се, то е с войс оувър на холандски, така че не може да чуете всичко. Частта с нас започва от 1:22:00 до 1:26:00.

http://www.radio1.nl/item/168689-Bureau%20Buitenland%201%20december%202012.html

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s