Почистихме си къщичката, очакваме гости :)

Колю Фичето – име, което извиква в съзнанието образа на изяществото, сътворено от човешката ръка. От множеството църкви, сградата на бившия конак във Велико Търново, известната къща с маймунката – та  чак до моста на Дряновската река – великият майстор оставя своята трайна следа. Нещото, с което всички ние, дряновци, се гордеем, е именно това, че този велик българин, е  роден в нашето малко китно градче. Със съзнанието, че трудът на Колю Фичето е от изключително значение както за Дряново, така и за цяла България, ние, доброволците от сдружение „МОГА“ решихме да оставим и нашата следа, по пример и в памет на великия майстор. Така всъщност започна изрисуването на Стената на Колю Фичето , чието официално откриване ще се проведе на 28 юни 2014, последният ден от Феста в чест на майстора, който сдружението организира за пръв път тази година с помощта на НЧ“Пробуда – 2008“, но със сигурност не и за последен. Целта на този четиридневен празник е не само чрез образователни игри и интересни разкази да предадем на малките дряновчета знанията за Колю Фичето, но и да покажем своята признателност към майстора за великите му дела.

2

След скорошните наводнения на територията на страната , Дряново, и в частност района на моста на Колю Фичето, на който ще се проведе фестивалът, бяха доста засегнати от водната стихия. Четейки различни статии и разглеждайки снимки от бедствието, се натъкнах на един доста показателен пример – снимката на моста на Колю Фичето, изложен на страшната сила на придошлата река, а по-надолу – снимки на други мостове, които бяха разрушени. Не можех да не се удивя още веднъж пред дряновския майстор – неговото творение стоеше непокътнато. Тогава се сетих за история, която бях чувала, когато бях дете – за един известен майстор, който застанал под моста си, сигурен, че той няма да бъде съборен – сега наистина разбрах защо съм запомнила тази история, разбрах и защо идеята за стената и фестивала са значими – ние ще застанем зад своето наследство и ще допродължим историята.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

И все пак причината за написването на този материал е именно подготовката за този фестивал и в частност – подготовката на самото място на провеждане на фестивала и почистването му след проливните дъждове. Наистина невероятна е силата на хората, когато се обединят около една идея и дадат всичко от себе си за осъществяването й. Само ден след като почистването на района беше обявено в социалната мрежа, доброволците на „МОГА“, с помощта на дряновци и група от Габрово, на които сме много признателни, се събраха дружно около моста на Колю Фичето с инструменти в ръка, с много ентусиазъм и готови да помогнат с каквото могат – така на 22 юни се проведе почистването преди четиридневния фест. Разделени на две смени, всички заедно работихме и успяхме да почистим коритото на Дряновската река от изпочупените дървета и клони и изхвърлените отпадъци. Наистина, чудесно е да видиш как жени, мъже, младежи и дори малки деца, защото имаше и участници, които бяха на възраст под 10 години, заедно се трудят , за да успеят да направят нещо добро за града си.  Почистена беше и улицата пред Стената на Колю Фичето, а също така и площадката пред Духовниковата чешма – много работа, свършена много добре за един цял ден от група от повече от 20 души, които избраха да прекарат горещия неделен ден, давайки нещо от себе си за една добра кауза – едно голямо браво за всички, които взеха участие в акцията и едно още по-голямо и сърдечно БЛАГОДАРЯ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А сега остава най-същественото – седмицата на самия фест. Започващ от 25 юни с посрещането на момчетата от „140 идеи“, които ще изрисуват Стената и завършващ на 28 юни с мини концерт и завладяващо шоу, фестивалът ще включва много забавни игри за малките участници, интересни разкази за Колю Фичето, разбира се, много работа по самата стена, много музика и запомнящи се моменти, всичко това подплатено с огромния ентусиазъм на организаторите и сериозната работа, която отдавна започва и няма да спре до края на фестивала, че и след него. Всички нас, от „МОГА“, ни очаква една доста натоварена седмица, свързана с уреждане на много въпроси и организиране на много и различни дейности, но пък със сигурност в края на фестивала, ще можем спокойно да отдъхнем с приятното чувство на умората от добре свършената работа и удовлетворението, че изпълнихме не само нашата цел, а целта на много поколения преди нас – да запазим онова, което дори времето не е разрушило – а именно спомена за един човек, който застана под моста си, и да се надяваме, че и ние така с гордост, ще застанем до стената на майстора и ще последваме примера му – да оставим нещо след себе си, за да знаем, че всичко си е струвало.

39

И като заключение, каним всички – и малки , и големи да се присъединят към нас, за да увековечим вече увековеченото и да празнуваме в чест на Колю Фичето!

 

Програмата на фестивала може да видите тук.

 

А ето и повече снимки от снощното почистване:

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s