Искрено и лично за Колю Фичето Фест 2014

Преди една година тъкмо бяхме реализирали най-големия си проект – рисуването на Стената до Моста на Колю Фичето и се радвахме на неочаквано високия интерес. А тогава успяхме да направим едва 1/4 от нея. И въпреки това, стотици хора дойдоха до Дряново и я посетиха.

Организацията ни бе на по-малко от 3 месеца, някои от членовете ни още не се познаваха, но вече бяхме безкрайно наясно със себе си – мисията ни е не само благородна, но и постижима, а само от нас зависи докъде ще стигнем.

Е, една година по-късно, стигнахме до първия в историята на Дряново фестивал в чест на майстор Колю Фичето. Но ако ние имахме идея само да довършим Стената, партньорите ни от НЧ “Дряновска пробуда – 2008” направиха по-важното – помислиха с размах. Защо да не можем да направим цял фестивал в чест на майстора? Ами, можем! Именно те предложиха идеята.

stenata 21

Стената беше в основата. Тя е нашият оригинален начин да изразим признателност към личността на майстора, но и две по-важни неща:

1. Да ангажираме младите хора и да покажем на възрастните, че нашето поколение е пълно с умни, талантливи, отговорни и можещи хора.

2. Да оставим след себе си нещо, с което родителите ни сега и децата ни един ден да се гордеят.

Освен това Стената беше обединител. Тя за пръв път създаде ясно и силно чувство за общност между хората в организацията и за пръв път разбуни духовете на апатия и разочарование в част от дряновци.

Когато за пръв път започнахме, всички коментари бяха от сорта на: “Няма смисъл”, “Ще го окепазят после”, “Защо си губите времето с глупости…”.

Времето точно доказа, че нито са глупости, нито хората са толкова лоши, колкото ни карат да си мислим. Година по-късно единствените белези по Стената бяха тези от дъжда и жаркото слънце. Защото тези 30 метра бетон са символични не само за нас от МОГА, но и за дряновци.

Затова категорично решихме, че компромис с качеството няма да правим и ще я поверим във възможно най-най-най-добрите ръце. Тези, които преди една година дойдоха, усетиха пулса на града ни и оставиха след себе си шедьовър, който направи Дряново едно по-красиво място за живеене – 140 идеи.

stenata 19

Ако някой тук се е изхихикал на “пулса на града”, защото сме малък град, нека разгледа снимките… Нека да види десетките усмихнати и щастливи деца, които рисуваха на воля, играеха най-различни игри и се забавляваха на открито, вместо да киснат вкъщи пред телевизорите или таблетите.

Нека да види десетките млади и възрастни хора, които запретнаха ръкави на площадката в жк “Априлци” и три дни копаха, бъркаха бетон, шкуриха и боядисваха под жаркото слънце.

DSC_8594

И нека да види усмихнатите деца, които за пръв път видяха какво е зумба, защото едни прекрасни инструктори дойдоха от София и съвсем безплатно направиха урок за тях.

Нека да заповяда в Дряново и да види страхотни снимки, които десетки българи ни изпратиха за Националния фотоконкурс “Строителният гений на Колю Фичето”.

И най-вече, да разгледа снимките от къртовското чистене на района, след най-голямото природно бедствие, сполетяло Дряново в последните 20 години.

11

И ако някой посмее да каже, че няма добри хора, че младите не стават, ето ви няколко дребни, но безкрайно показателни истории:

1. Един час преди фотоизложбата ни потрябва още една стойка с метален прът, на която да опънем въжетата, на които закачаме снимките. Бяхме забравили. И тогава покрай нас мина местен бизнесмен, който като чу, че имаме нужда от нещо, единствено ни каза “не се притеснявайте, ще ви докарам каквото ви трябва”. Не ни познаваше. А когато ни свършиха сладките за награди за малчуганите, пак местен бизнесмен ни подари толкова, колкото ни беше нужно, за да има за всички.

2. Докато бъркахме бетона и копаехме дупките за коловете, които сега държат новата мрежа около футболното игрище, един човек от квартала дойде, поговори с нас и след 10 минути ни донесе чисто нова волейболна мрежа, която подари на децата, за да играят с кеф.

3. Докато се чудехме как да опънем 50 метра мрежа, отново един опитен човек от квартала дойде и ни показа всичко, като до последно стоеше и ни помагаше, за да стане всичко здраво и стабилно.

4. Циганчетата от квартала, които всички пренебрегваме и презираме, когато ни видяха, че поправяме тяхното игрище, се хванаха с нас. И шкурката, и мотиките не стигаха за всички. И междувременно, някой донесе бяла боя от гаража си, защото децата ужасно много искаха да си направят очертания на игрището, а ние нямахме.

5. Стълбите за рисуване на Стената и токът за озвучаването получихме от хората, които живеят до Стената. Те буквално отвориха къщите си за четири дни и ни позволиха да ги използваме като складове.

decata colage

И знаете ли кое беше най-хубаво от всичко?

Нямаше мрънкане. Нямаше интриги. Нямаше повишаване на тон в нито един момент, без значение колко уморени бяхме. Нямаше нито една обида.

Да, да, знам, че звучи безкрайно патетично, но това е положението 🙂 Розово по дряновски!

IMG_3477

И за да бъде още по-патетично, сега ще опитам да благодаря от името на организацията на всички, които помогнаха (ще допълваме поетапно, защото надали ще се досетя за всички от раз):

Coca-cola – благодарим за оказаното доверие и подкрепа, за страхотния пример на коропоративна социална отговорност, който демонстрирахте.

НЧ “Дряновска пробуда – 2008” – благодарим за това, че бяхте заедно с нас от самото начало до края; че бяхте не просто равностоен, а дори поемахте инициативата и си вършехте работата повече от перфектно; че реагирахте спокойно във всяка напрегната минута; че ни се доверихте; че през цялото време демонстрирахте уважение и че изпитвате толкова силно чувство на привързаност и отговорност към дряновските деца.

Специални благодарности на отделните дарители за фестивала – г-н Пенчо Чуков (който пръв сред всички наши съграждани дойде и без никакви условия ни дари средства, за да направим Стената на Колю Фичето) , г-жа Румяна Петричева, Петя Пенева и г-н Александър Манчев (който абсолютно безплатно ни осигури озвучаване за каквото не можехме и да си мечтаем и още повече, отдели личното си време за откриването на Стената).

Община Дряново – благодарим ви за това, че докато градът се възстановяваше от най-голямото природно бедствие, сполетяло го в последните 20 години, вие проявихте внимание към фестивала и ни помогнахте да прочистим района на Моста. Благодарим и за оказаната помощ с възстановяването на площадката в жк “Априлци”.

Благодарности на журналистите от Actualno.com, които ни откриха и посетиха вече няколко пъти. Надяваме се да си тръгвате всеки път все по-заредени с хъс за хубави неща.

На Музея на Колю Фичето в Дряново. За това, че пуснахте дряновските деца свободно и им обърнахте толкова внимание.

Огромни благодарности на всички доброволци и членове на МОГА и НЧ “Дряновска пробуда – 2008”, които четири дни отделиха цялото си време, за да направим празника чудесен и организиран до последния детайл.  Хубавите дела не се случват сами, а благодарение на хората. Без вас нищо нямаше да се случи. Вие сте нашите герои.

На Мария Димитрова. За началото преди много години 🙂

Още по-огромни благодарности на всички родители и роднини на доброволците. Вие не само ни помагахте през цялото време и ни подкрепяхте, но вие сте възпитали деца, които вече правят света по-добро място.

Всички вие правите Дряново по-добро място за живеене. Малките вдъхновявате големите, а големите давате безценен пример на малките.

Благодарим!

За финал остава само едно – да запретнем ръкави 🙂 Чака ни още много работа 😉

С уважение,

Александър

МОГА Дряново

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s