Панорамните пейки – още едно място с магическа гледка ви очаква + Снимки

Ако си падахте по Пейката на любовта, вече ще имате още един повод да се качите на върха на скалата над Дряновския манастир. Защото страхотната панорама вече е достъпна и от още една тераса – тази с “Панорамните пейки”.

На 2-ри август, събота, десетима от нас запретнахме ръкави, натоварихме самарите с бои, четки, спрейове, чували за боклук, лак за дърво, лозарски ножици и други любими нам неща и потеглихме нагоре по Екопътеката.

Целта ни бе да изпълним обещанието си за възстановяване на още една от панорамните площадки (остана ни една).

Ако “Пейката на любовта” бе неизвестна за доста дряновци дори, то тази площадка съвсем бе потънала в забвение. Причината е, че достъпът до нея не бе маркиран ясно и по нищо не си личеше, че има пътека към нея.

7

Използвайки каквото намерим в гората, успяхме да скалъпим една доста импровизирана, но надяваме се ефективна табелка, която сочи къде точно се намира втората площадка, която нарекохме “Панорамните пейки”.

Самите пейки изшкурихме до основа, след което пребоядисахме. И тук е моментът да благодарим от сърце на приятелите ни от Nasamnatam.com и Peika.bg, които истински ни подкрепят от самото ни начало.

Не веднъж са идвали до Дряново. Помогнаха ни миналата година, когато почиствахме Моста на Колю Фичето. Винаги са давали глас на нещата, които правим.

Този път осигуриха боя за пейките и шест неуморни ръце. Както много пъти сме казвали, пари и материали се намират, но най-важна е физическата помощ.

10

Иначе не само се справихме с пейките, но поработихме и върху беседката на върха. За тези от вас, които не знаят, точно на върха на екопътеката (там където тя завива за Града и Боженци) и точно срещу входа към “Панорамните пейки”, има една чудесна беседка, която обаче с години не бе поправяна.

Това, което успяхме да свършим е, че заковахме разкованите дъски и я ошкурихме (колкото е възможно на ръка), а после лакирахме част от нея. До края на седмицата ще довършим лака върху цялата беседка.

А ако се питате какъв е смисълът от две панорамни площадки, отговорът е простичък – всяка една дава различна гледка 🙂

map

Ако “Пейката на любовта” е надвиснала точно над Дряновския манастир, то от “Панорамните пейки” се разкрива великолепна гледка както към самия манастир, така и към каньона на р. Дряновска и скалата отсреща. Магическо е!

Няма да се впускаме в описания колко яко беше да поработим един следобед горе. То е ясно 🙂 И се вижда от снимките.

Само едно ще кажем, съжаляваме, че нямаме повече време да си доставяме подобни удоволствия всяка седмица.

А ползите от труда ни ги усетихме веднага. Ако с месеци човешки крак не бе стъпвал на тази площадка, то след като я облагородихме и обозначихме, над 10 човека в рамките на половин час минаха от там.

Ето и снимки:

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s