Колю Фичето Фест 2015г.

Приятели, и тази година дойде времето на Колю Фичето Фест!

През последните месеци все по-често си говорихме какво да направим, така че хем да е интересно на децата и на хората, хем да оставим нещо след себе си. Затова измислихме различни дейности, така че всеки ден да е интересен и на различно място. Поучихме се от миналогодишната ни грешка и тази година помислихме не само за децата, но и за по-възрастните, и труда ни се отплати – посещаемостта беше на лице 🙂 Но преди да ви разкажем за трите дни на работа и приятни емоции, искаме да споделим с вас какви неща се случиха в дните преди самия фестивал. Изготвихме си програма, събрахме се и едно по едно отмятахме нещата, които сме свършили. А ето и кои са те:

На 21 юли (вторник) в 09:00 ч. имахме за цел да почистим двора на Икономовата къща /до часовниковата кула/ и да го отървем от неприятните бурени и тръни, а после засадихме и цветя, за да е по-красив и приветлив.

11754440_867937949965091_3590720664730541750_oПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК !

Втората ни задача бе да освежим парка до храм “Въведение Богородично”

На 22 юли (сряда), 19:00 ч. отидохме с четки в ръка и започнахме да боядисваме пейките и люлките. Дори боядисахме и кошчето за боклук! 😀

11793930_1099969180017750_1340588927_o

Следва почистване двора на храм “Свети Никола”

_MG_0096

И последната ни задача (но не и по-важност) преди феста беше освежаване пейките до паметника на Колю Фичето. Замислихме се дали да не направим нещо различно, нестандартно и така се роди идеята на една от пейките да напишем някои от по-големите забележителности, построени от Първомайстора. Ани и Алекс хванаха четките и се справиха със задачата, макар и температурите да бяха над 33 градуса. Още не беше изсъхнала боята, когато пейката вече се радваше на внимание, а някои я нарекоха Пейката на Колю Фичето.

_MG_0480

ПОВЕЧЕ СНИМКИ – ТУК !

Е, време е да ви разкажем и за самия празник:

ПЪРВИ ДЕН – 24.07

Първият ден на феста започна с рисувателен пленер. Десетки деца се бяха събрали за да изпълнят белите листи с пъстри цветове. Той се проведе до моста на Колю Фичето и Стената, която бе изрисувана от гениалните 140 идеи. Децата рисуваха моста и Стената, и не само че я рисуваха, но също така тя беше и вдъхновение за тях. Броя на художниците от 140 идеи може да се увеличи след време 😀

И отново за пореден път се убедихме, че талантливи деца има, само трябва да им дадем шанс за изява. 🙂

А (33)

Завършихме първият ден на КФФ с вечер в Икономовата къща.

От 19:00ч. – изложбата на снимки, която споменах по-горе.

А (10)

От 20:00ч. бяхме подготвили скромна почерпка с домашно направени вкусотийки от нашите доброволци и музикален съпровод от грамофон. Малко храна, малко музика, разговори с готини хора, какво повече му трябва на човек, за да е щастлив 🙂

А (8)

И последната дейност за деня беше прожекция на филма “Швейцарецът с българско сърце” , благодарение на Българска история.

А (2)

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН !

ВТОРИ ДЕН – 25.07

Отново започнахме деня с рисувателния пленер за деца, но този път при друг от строежите на Майстора в Дряново, а именно в двора на църквата “Св. Никола”. Сигурни сме, че тези пленери връщат дряновци назад във времето, когато са били ученици и учителите им по изобразително изкуство са ги водели да рисуват моста на Колю Фичето и същата църква, където днес се проведе пленера 🙂

IMG_5719
Един малък ентусиаст 🙂

По същото време, по което се проведе пленера, Ники от МОГА беше екскурзовод на обиколка из Дряново, целта на която беше да се види труда на Първомайстора. Тя започна от Исторически музей – Дряново, посещение на храм “Свети Никола”, посещение на Икономовата къща, където можете да разгледате изложбата от снимки с известни обекти на Колю Фичето, а на втория етаж може да се насладите на невероятната колекция от дърворезби и икони.

IMG_5807

Състояха се премиерите на филмите “Старите майстори” и “Фичето”, заснети миналата година. Залата беше препълнена, а специално по този повод бяха дошли режисьорите Добрин Керестелиев и Яна Милева.

Б (13)

Рали и Гери от Детска архитектурна работилница дойдоха от София, и бяха така мили не само да ни покажат, но и да ни научат как се прави мост от клечки за сладолед.

Б (22)

Имаше различни игри за децата: пъзели и карти за игра, на които бяха изобразени някои от строежите на Колю Фичето

11707623_869689553123264_7791933891590364141_n

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ВТОРИЯ ДЕН !

ТРЕТИ ДЕН – 26.07

Открихме последният ден на фестивала в чест на Майстора отново с рисувателен пленер, но този път в района на Икономовата къща.

а (1)

На обиколката имаше по-малко хора, включително човек дошъл от Горна Оряховица специално за това и две англичанки.

б (1)

Следобед Динко Григоров показа на децата тънкостите при направата на фигурки от пластилин. Той не само може да прави невероятни фигури от пластилин, но също така е страхотен художник и дърворезбар, с една дума – артистична душа. Децата дотолкова бяха запленени от неговите творения с пластилина, че накрая той им ги подари.

в (1)

Дойде любимата ни част от празника – закриването му. 😀 Тази година го закрихме със страхотен концерт и огнено шоу. Водещата на концерта беше Татяна Асенова, която представи невероятните музикални таланти, които излязоха на сцената, а публиката беше от над 200 души.

г (9)

Първа на сцената излезе Теди Нинова – момиче, което определено знае как да си играе с текста и с музиката и да направи така, че да работят за нея 🙂 Тя дойде от Трявна, за да ни зарадва с гласа си и изпълни песни на Jessie J, John Legend, Maroon 5, Sam Smith и др. Също така изпълни и българската песен “Лудо младо”.

г (12)

Следваха няколко изпълнения на групата “Странстващите музиканти”. Тя се състои от французойка, ирландец и шотландец, които свирят на китара и цигулки и от българина Янко, (доброволец на МОГА-Дряново) който е вокал на групата. Най-често изпълняват кънтри парчета, а когато чуеш таланта им – сърцето ти започва да танцува, едновременно с лъка на цигулките. 🙂

г (24)

Вечерта и феста завършиха с едни много симпатични младежи, които знаят как да си играят с огъня. Това са Сияна, Бояна и Георги от Fire in my soul.

г (13)

Въртенето на огън е нещо, което не се среща в Дряново и по тази причина те ни оставиха безмълвни със своя талант.

г (59) г (32) г (29)

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН НА ФЕСТА !

Искаме да ви споделим, че сме изключително радостни толкова много хора да отделят част от времето си, за да ни помогнат и да участват във феста. Сега е време да изкажем благодарностите си:

Искрено благодарим на г-н Кънчо Косев от комплекс “Бряста” /www.bryasta.com/, който ни се довери и обезпечи финансово Колю Фичето фест 2015.
Исторически музей-Дряново
Община Дряново
Читалище “Дряновска пробуда”
Венцислав Симеонов от DVF Studio Dryanovo
Г-н Дабко Дабков
Никифор Карагьозов
и всички онези добри хора, които по някакъв начин са спомогнали това събитие да стане реалност за втора поредна година.

Благодарим ви! 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s