Колю Фичето Фест 2014

В рамките на 4 дни, от 25 до 28 юни, ние от МОГА, заедно с НЧ „Дряновска пробуда – 2008“ опитахме да създадем нещо ново – вместо да консумираме щастие в името на Майстора, да създадем и оставим щастие след нас. Ако това е неясно, по простичко казано – рисувахме, ремонтирахме, пребоядисвахме и изграждахме нови неща, вместо само да стоим и само да си говорим за славата на дряновския майстор.

Мотото на феста беше простичко: „Да оставим нещо след себе си, с което децата ни да се гордеят“. 

Над 50 души участваха в организацията на различните събития, а над 250 човека общо преминаха през фестивала в различните му форми.

Ето нашият личен разказ за фестивала.

А ето и какво оставихме след себе си:

Стената на Колю Фичето

“Помежду си да не градите толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове да ви събират.”

/ВСИЧКИ СНИМКИ – ТУК/

В рамките на 4 дни, графити артистите от „140 идеи“ се завърнаха и оставиха след себе си 30-метровата стена до Моста на Колю Фичето в Дряново изцяло преобразена.

На различни парчета от Стената артистите изрисуваха различни ниши, които отразяват строителството на майстора и представят някои от основните негови ценности, като събирането на хората, силата на българския дух и вниманието към детайла и съвършенството.

 

Обновени детска площадка и мултифункционално игрище в жк „Априлци“

DSC_8744

/ВСИЧКИ СНИМКИ – ТУК/

Докато артистите рисуваха, малки и големи запретнаха ръкави и се заеха с нелеката задача да възстановяват площадката в най-големия жилищен квартал в Дряново.

За три дни доброволците ни оставиха след себе си: ограда около игрището, поставиха маркировка, изчистиха всички боклуци наоколо и изшкуриха и пребоядисаха всички пейки, люлки и катерушки на площадката.

 

Рисуване, 3D пъзели и безброй игри за деца

29

/ВСИЧКИ СНИМКИ – ТУК/

Най-малките оставиха след себе си рисунки и построиха 3D пъзели на известни исторически обекти в България като Рилския манастир, Белоградчишките скали, Храм-паметникът „Александър Невски“.

Оставихме и дълги часове на смях и веселие с децата, които сами си изградиха приключенски лагер, включващ различни игри с малки награди.

 

Стипендия „Колю Фичето“

marian

След себе си оставихме и първата стипендия на името на майстора, която вместо на едни ученик, трябваше да разделим на три – талантливите деца в Дряново са твърде много.

Отличени бяха Мариан Ноев (250 лв.), Нено Илиев (125 лв.) и Пламена Колева (125 лв.).

 

Национален фотоконкурс „Строителният гений на Колю Фичето“

Оставихме и страхотна фотоизложба на красиви снимки, които хора от цялата страна ни изпращаха. Конкурсът не беше за професионалисти и целта му беше простичка – повече хора да посетят обектите на Колю Фичето.

Получихме десетки фотографии от професионалисти и аматьори, които скоро ще може да видите и в постоянна изложба в Дряново.

Наградихме тримата най-добри, определени от независимо жури – Генчо Витанов, Лора Георгиева и Величка Митева.

 

Зумба

1

/ВСИЧКИ СНИМКИ – ТУК/

За най-малките организирахме безплатен урок по зумба. За първи път в Дряново имахме възможност да опитаме от тази смесица от фитнес и аеробика.

 

Концерт

За финал спретнахме малък концерт, с който искахме да поздравим всички дряновци. Едни от най-талантливите ни момичета, Елисавета Димитрова и Татяна Асенова се погрижиха за качествената музика, а за финал имахме и малка изненада – Христо Маджаров от група „На конци“ и страхотната танцьорка Таня ни показаха част от магията на тяхното улично изкуство.

 

Почистване след наводненията

40

Всички снимки – тук.

И на последно място, но не и по значение. Само седмица преди началото на фестивала Дряново беше под вода заради проливния дъжд. В събота (21 юни) наши доброволци отидоха в най-пострадалото село от региона – Царева ливада и чистиха цял ден.

В неделя, на 22 юни, организирахме масово почистване на района около Моста на Колю Фичето. С часове плевихме, метохме и ринахме кал, за да може уличката до Стената и изобщо целия район около моста да стане едно привлекателно място не само за фестивала, но и по принцип.

Основен спонсор на събитието бе Кока-Кола.

 

Бихме искали да благодарим също на ЕТ „Ив-Иванов Дечев“, Пенчо Чуков, Румяна Петричева, Петя Пенева, Александър Манчев, Елисавета Димитрова, Таня Асенова и всички, които отделиха от времето си и дариха труда си.

Благодарности още на Музея на Колю Фичето в гр. Дряново, който отвори врати за нашите деца.

Ето и видео от феста:

Колю Фичето Фест 2014 from MOGA Dryanovo on Vimeo.